Wednesday, 26 December 2012

OUMH1103 - Assignment Sem Sept 2012

Manfaat dan Keburukkan Internet Kepada Pelajar

1.1  pengenalan
Perkembangan revolusi teknologi maklumat dan komunikasi telah membawa kesan dan perubahan yang besar dalam budaya hidup semua masyarakat dunia.  Revolusi tersebut telah mengubah dan meningkatkan kuasa daya pengkomputeran dalam penyampaian dan penyebaran informasi secara global.  Salah satu penggunaan komputer yang paling popular dewasa ini ialah penggunaan internet yang dikatakan sebagai gedung maklumat dalam proses komunikasi dan penyebaran maklumat (Baharuddin, Jamalludin dan Zaidatun, 2001). 
 

Monday, 10 December 2012

The Hobbit: An Unexpected Journey

POSTER
TRAILER:

Saya rasa tertarik untuk menonton filem THE HOBBIT: AN UNEXPECTED JOURNEY apabila terlihat trailernya di pawagam.  Lebih menarik lagi, filem ini akan ditayangkan dalam versi 3D dan bakal menemui penonton di pawagam pada 13 Disember 2012.

Kiss - Monster, Gene Simmons & Zionist


KISS - merupakan antara band hard rock, heavy metal dan glam metal yang amat berpengaruh.  Mereka baharu sahaja mengeluarkan album yang bertajuk 'Monster'.  Antara lagu-lagu yang terkandung dalam album ini ialah 'Hell or Hallelujah', 'Rock And Roll All Nite' (live), 'Detroit Rock City', 'Beth', 'I Want You' dan lain-lain lagi.

Wednesday, 5 December 2012

Tulang2 Berserakan

Edisi Khas Sasterawan Negara
(Usman Awang)

Novel Tulang-tulang Berserakan

Buat teman-teman yang dikasihi
gelakmu hangus di hutan malam
tinggallah sedu di bilik ibu
(lihat tugu 'indah'mu tegak berdiri
yang dipahat oleh tangan asing
seperti mengalirnya darahmu untuk orang lain).

Blind Image

Band Metal India


Blind Image ialah salah satu band metal yang terbesar di India.  Band ini ditubuhkan pada tahun 2006 dan telah mengeluarkan dua buah album iaitu 'Psychobabble' (2008) dan 'More Than Human' (2009).  Blind Image terdiri daripada:

Monday, 3 December 2012

Scarab

Band Death Metal Dari Mesir


"Kami Main Heavy Metal Kerana Hidup Kami Itu Heavy Metal"
- Morrocan Metal

SCARAB
Genre
Death Metal
Asal
Kaherah, Mesir
Aktif
2006

Monday, 26 November 2012

Wikipedia

Takrifan Semula Penyelidikan Melenyapkan Ensiklopedia


Logo Wikipedia

Wikipedia telah menyebabkan Ensiklopedia Britannica menghentikan cetakan selepas 244 tahun pengeluarannya.

3, 8881,516 artikel di Wikipedia Bahasa Inggeris telah mencukupi untuk memenuhkan 952 kolum daripada Ensiklopedia Britannica.  Kini, 27 juta kandungan dengan melebihi 4 juta artikel.

Silent Hill: Revelation 3D


Pelakon
Sean Bean, Malcolm McDowell, Carrie-Anne Moss
Pengarah
Michael J Bassett
Genre
Seram, Misteri, Thriller
Tarikh Tayang
25 oktober 2012

LeftWings

Tak Rugged Kalau Hidup Tak Rock & Roll...!


Pengarah
Faisal Chal Ahmad
Skrip
Nasir Jani
Pelakon
Aweera, Ebi Kornelis, Zouladeq, Wan Zaimie, Paly, Shiqin Kamal
Tarikh Tayang
30 Ogos 2012
Penerbit
Bagus Tiasa Sdn Bhd

Tuesday, 20 November 2012

Boycott Israel Campaign




List Of Israel Related Products For Boycott:

Palestin: Tanggungjawab Persaudaraan & Kemanusiaan



Pembunuhan ganas yang dilakukan oleh Yahudi Israel di Gaza, Palestin begitu memilukan.  Ia bukan sahaja mencabar perasaan persaudaraan Islam ataupun ukhuwah Islam kita, malah mencemar dan mengotori nilai kemanusiaan sejagat.
(Dr Mohd Asri Zainul Abidin)

Saturday, 17 November 2012

Salina - A. Samad Said


Saya sedang membaca, Salina - 'masterpiece' daripada Sasterawan Negara, A. Samad Said.
(Akhirnya saya berjaya memiliki novel ini - Edisi Istimewa 50 Tahun)

Sunday, 11 November 2012

Tips Belajar Main Gitar


Gua hendak berkongsi satu tips mudah belajar gitar.  Tips ni sesuai untuk orang-orang seperti gua yang baru belajar memetik gitar.  Caranya mudah sahaja.  Tips ni gua dapat dari sebuah blog dari Indon: 

Banyak orang yang mengeluh mengapa tidak kunjung bisa bermain gitar, padahal sudah berbulan bulan belajar. Sebenarnya bermain gitar tidak sesulit yang dibayangkan hanya saja ada beberapa hal yang perlu dilakukan, agar dapat menguasainya dengan waktu yang lebih cepat, nah berikut ada beberapa tips untuk kalian yang sedang belajar gitar:
Latihlah jari kalian untuk memegang kuncinya, tidak usah kunci yang sulit dahulu cukup yang mudah saja seperti C , Am, Dm, dan A.

Jimi Hendrix



Born Johnny Allen Hendrix, later changed to James Marshal Hendrix
Born
November 27, 1942
Birthplace
Seattle, Washington
Died
September 18, 1970

Saturday, 10 November 2012

Jom Belajar Main Gitar!



Masa cuti ni gua mo belajar main gitar plak... Ha..ha...dolu-dolu gua pernah belajar main gitar, tapi terbengkalai di tengah jalan...hu..hu...  Tapi, kali ni gua nak belajar betul-betul. Kali ni gua cuba plak belajar melalui ebook - gua beli aaa...bukan download secara free dari mediafire...

Thursday, 1 November 2012

Steve Vai & Crossroads 1986



Director
Walter Hill
Writer
John Fusco
Stars
Ralph Macchio
Joe Seneca
Jami Gertz


Ralph Macchio is Lightning Boy. A kid who can make a slide guitar sing. Blind Dog is an old pro who knows it. Together, they're headed to a place where deals are made. And legends are born.

Monday, 29 October 2012

Yngwie J Malmsteen

Concerto Suite For  Electric Guitar And Orchestra



Yngwie J Malmsteen

Saturday, 13 October 2012

Ramones Live London 1977 Full Show Part 1-3



Live At Rainbow, London, New Years Eve 1977, High Quality!

Songs:
part 1:

1.Blitzkrieg Bop
2.I Wanna Be Well
3.Glad To See You Go
4.He's Gonna Kill That Girl
5.Commando

Download Link

Main Kahwin-kahwin...



Tajuk asal artikel ini ialah 'Main Kahwin-kahwin, Jangan Sampai Bunting'.  Artikel ini saya copy and paste dari blog Tukar Tiub (Hishamuddin Rais) di http://tukartiub.blogspot.com .


Pasti ada ayah, ibu, datuk dan nenek yang teringat ketika membesar dahulu pernah 'main kahwin-kahwin'. Pasti ada yang teringat si Anu dan si Anu telah pernah menjadi isteri atau suami. Teringat juga si Polan dan si Polan yang berlakon menjadi anak-anak. Ini pemainan kanak-kanak ketika membesar.  Ketika zaman kanak-kanak kita tidak faham apa itu 'kahwin-kahwin' dan tidak mengerti apa makna 'anak-anak'. Kanak-kanak hanya meniru apa yang dapat dilihat di hadapan mata.

Google & Youtube


LOGO GOOGLE


Apa itu Google dan Youtube?  Korang tau? Hee..he...gua cuma tau melayari internet jak tapi tidak tau apa itu google dan youtube (tau sebut dan guna saja).  Google Inc. merupakan sebuah syarikat awam dan enjin gelintar Amerika Syarikat yang ditubuhkan pada 07 September 1998.  Lokasi syarikat ini ialah di Mountain View, California.

Zine - Ex Boifren




Dua minggu lepas, di tempat kerja - sorang kawan telah memperkenalkan sebuah zine independent bertajuk ex-boifren kepada saya dan kawan-kawan. Katanya, zine tu milik kawannya dan sesiapa yang berminat bolehlah menempahnya. Hmm...untuk tidak mengecilkan hatinya maka saya pun membelek-belek zine tersebut. 

Sunday, 7 October 2012

Bicara Buku: Blog

Bawa Pemikiran Anda Ke Tengah
(Aizam Hussin)



Istilah blog berasal dari 2 patah perkataan Inggeris iaitu web dan log kemudian dipendek dan digabungkan menjadi satu istilah yang dinamakan 'blog'.  Mengikut sumber dari wikipedia, istilah 'weblog' telah diperkenalkan oleh Jan Barger pada 17 Disember 1997 dan singkatan 'blog' telah diperkenalkan oleh Peter Merholz.

Led Zeppelin: BBC Sessions

Klasik, 'Rare' & Rock n Roll

Kaset Led Zeppelin:  BBC Session


Released
11 November 1997
Recorded
March and June 1969, 1 April 1971, London, England, United Kingdom
Genre
Hard rock, heavy metal, blues rock, folk rock
Producer
Jimmy Page  
(Wikipdedia) 

25 Cara Untuk Tingkatkan Kepantasan Internet



Majalah PC (Oktober 2012) telah menggariskan 25 langkah untuk meningkatkan kepantasan internet.  Langkah-langkah tersebut ialah:

01.  Gunakan Pelayar Terpantas
Jika sebelum ini kita sudah biasa menggunakan pelayar IE atau Firefox untuk melayari internet, apa kata kali ini kita beralih kepada Chrome.   Pelayar ini dikatakan terbaik setakat ini kerana kemampuannya menambah kelajuan termasuk carian pantas di bar alamat URL.

Universal Soldier & Bait



Minggu ini saya menonton filem lagi, 2 filem untuk 1 malam! Saya menonton filem kedua kerana filem pertama semacam tidak berapa best pulak!  Filem pertama yang saya tonton ialah Universal Soldier: Day of Reckoning. Saya mengharapkan jalan cerita yang hebat melebihi filem Universal Soldier III sebelum ini, tapi hampa! Ceritanya ntahapahapantah...! Pelakon-pelakon utamanya ialah Jean-Claude Van Damme, Dolph Lundgren dan Scott Adkins.  Pengarahnya pulak ialah John Hymas.